Menu

UNELMILLE SIIVET

Uusi vuosi tuo tullessaan mahdollisuuden. Kerran vuodessa annamme itsellemme oikein luvan kanssa mahdollisuuden haaveilla paremmasta elämästä ja ihanteellisesta itsestämme. Teemme päätöksiä, lupauksia ja petymme, kun emme saa niitä maaliin.

Onko haaveilu siis ajanhukkaa, turhaa haihattelua, jolloin kuuseen kurkottaminen on jo itsessään katajaan kapsahtamista? Jos näin on, miksi toiset sitten tuntuvat saavan elämässään kaiken mitä he tavoittelevat?

Uskalla unelmoida

Esitin taannoin kysymyksen eräälle tuttavalleni: Jos hänellä olisi taikasauva, minkälaista hänen elämänsä olisi? Hän ei heti osannut vastata. Se oli kuulemma vaikein kysymys, joka hänelle oli koskaan esitetty. 

Useimmat meistä on kasvatettu ulos haaveilusta ja valitettavan usein lähdemme toppuuttelemaan sen sijaan, että lähtisimme heittämään lisää bensaa liekkeihin. Kateus, tuo suomalaisten perisynti on luultavasti osasyyllinen, mutta ymmärtäessämme, että tätä hunajaa riittää kaikille voimme muuttaa toimintaamme. Muuttaa omaa ja läheistemme elämää.

Ajatusten voimalla

Oletko sinäkin aikaisemmin kuullut lausahduksia ”olet sitä, mitä ajattelet” tai ”think big” pohtimatta kuitenkaan todella mistä näissä on kyse?

Oman arvon tunteemme on suorassa yhteydessä siihen, mistä annamme itsellemme luvan haaveilla. Uskomuksemme ovat suorassa yhteydessä siihen, minkä uskomme meidän olevan mahdollista saavuttaa.

Nämä tiedostamattomat uskomukset määrittelevät uskomattoman paljon toimintaamme ja siksi niistä on hyvä tulla tietoiseksi. Jos ei usko olevansa sen arvoinen, että voi ajaa upealla uudenkarhealla autolla tai koe olevansa oikeutettu hemmotteluun kauneushoitolassa, ei myöskään todennäköisesti tule näin tekemään.

Miltä tuntuisi antaa itselleen lupa haaveilla myös niistä asioista, jotka ovat tähän saakka tuntuneet luvattomilta?

Motivaatiolla maaliin

Haaveilu on tärkeää, sillä se auttaa meitä näkemään ison kuvan, mutta mikäli jäämme vain onnellisten tähtien alle odottelemaan haaveidemme toteutumista erehdymme pahemman kerran. Täytyy siis panna toimeksi ja tähän tarvitaan muutakin kuin taikasauva.

Motivoidumme erilaisista asioista. Esimerkiksi rahaan ja vaurauteen liitetään usein tietynlaiset tavoittelemisen arvoiset symbolit, tittelit ja status. Mikäli nämä eivät motivoi sinua, et myöskään vaurastu. Vauraus ei tule olemaan pysyvää, ellet ole valmis vastaanottamaan sitä. Yhdessä tapauksessa rahan ja vaurastumisen motivaation lähteeksi löytyi oman näköinen asunto  ja mahdollisuus matkustella. Kysy siis itseltäsi, mikä sinua motivoi?

Miksi sitten uuden vuoden lupaukset harvemmin pitävät? Ison kuvan luoma motivaatio ei kannattele sinua pysyvästi. Se mikä sinua motivoi tänään, ei välttämättä tee niin huomenna. Mikäli todella haluat saavuttaa tavoitteesi, kysy siis itseltäsi, mikä sinua motivoi tänään? Mistä inspiroidut juuri nyt? Mikä on seuraava konkreettinen askeleesi, jonka ottaminen vie sinut lähemmäksi unelmaasi?

Mieletön mieli

Kun opimme sallimaan meille mahdottomiltakin tuntuvat haaveet, päästämme ne ajatuksiimme ja pidämme ne siellä kirkastaen säännöllisesti motivaatiomme lähdettä, alkavat unelmamme toteutua juuri sopivalla tavalla juuri sopivaan aikaan.

Minkälaisesta ensi vuodesta sinä haaveilet? Näitä ja muita itsetuntemukseen liittyviä asioita työstämme Ihana minä –kursseillani tammikuussa Akaassa ja Tampereella. Ilmoittaudu mukaan ja tee itse unelmistasi totta.

 

Tekstin on kirjoittanut Brita Salminen, ruuhkavuosiaan ja unelmaansa todeksi elävä työelämän kehittäjä sekä mieliguru, joka työskentelee yrityksessään Britailor sekä toimii Sitomon yhteistyökumppanivalmentajana.

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « JOULUNA PERILLÄ KEN ONNEN OIVALTAA, SILLÄ ONNI ON »
Takaisin ylös