Menu

Britailor - Artikkelit suodatettu päivämäärän mukaan joulukuu 2016

UNELMILLE SIIVET

Uusi vuosi tuo tullessaan mahdollisuuden. Kerran vuodessa annamme itsellemme oikein luvan kanssa mahdollisuuden haaveilla paremmasta elämästä ja ihanteellisesta itsestämme. Teemme päätöksiä, lupauksia ja petymme, kun emme saa niitä maaliin.

Onko haaveilu siis ajanhukkaa, turhaa haihattelua, jolloin kuuseen kurkottaminen on jo itsessään katajaan kapsahtamista? Jos näin on, miksi toiset sitten tuntuvat saavan elämässään kaiken mitä he tavoittelevat?

Uskalla unelmoida

Esitin taannoin kysymyksen eräälle tuttavalleni: Jos hänellä olisi taikasauva, minkälaista hänen elämänsä olisi? Hän ei heti osannut vastata. Se oli kuulemma vaikein kysymys, joka hänelle oli koskaan esitetty. 

Useimmat meistä on kasvatettu ulos haaveilusta ja valitettavan usein lähdemme toppuuttelemaan sen sijaan, että lähtisimme heittämään lisää bensaa liekkeihin. Kateus, tuo suomalaisten perisynti on luultavasti osasyyllinen, mutta ymmärtäessämme, että tätä hunajaa riittää kaikille voimme muuttaa toimintaamme. Muuttaa omaa ja läheistemme elämää.

Ajatusten voimalla

Oletko sinäkin aikaisemmin kuullut lausahduksia ”olet sitä, mitä ajattelet” tai ”think big” pohtimatta kuitenkaan todella mistä näissä on kyse?

Oman arvon tunteemme on suorassa yhteydessä siihen, mistä annamme itsellemme luvan haaveilla. Uskomuksemme ovat suorassa yhteydessä siihen, minkä uskomme meidän olevan mahdollista saavuttaa.

Nämä tiedostamattomat uskomukset määrittelevät uskomattoman paljon toimintaamme ja siksi niistä on hyvä tulla tietoiseksi. Jos ei usko olevansa sen arvoinen, että voi ajaa upealla uudenkarhealla autolla tai koe olevansa oikeutettu hemmotteluun kauneushoitolassa, ei myöskään todennäköisesti tule näin tekemään.

Miltä tuntuisi antaa itselleen lupa haaveilla myös niistä asioista, jotka ovat tähän saakka tuntuneet luvattomilta?

Motivaatiolla maaliin

Haaveilu on tärkeää, sillä se auttaa meitä näkemään ison kuvan, mutta mikäli jäämme vain onnellisten tähtien alle odottelemaan haaveidemme toteutumista erehdymme pahemman kerran. Täytyy siis panna toimeksi ja tähän tarvitaan muutakin kuin taikasauva.

Motivoidumme erilaisista asioista. Esimerkiksi rahaan ja vaurauteen liitetään usein tietynlaiset tavoittelemisen arvoiset symbolit, tittelit ja status. Mikäli nämä eivät motivoi sinua, et myöskään vaurastu. Vauraus ei tule olemaan pysyvää, ellet ole valmis vastaanottamaan sitä. Yhdessä tapauksessa rahan ja vaurastumisen motivaation lähteeksi löytyi oman näköinen asunto  ja mahdollisuus matkustella. Kysy siis itseltäsi, mikä sinua motivoi?

Miksi sitten uuden vuoden lupaukset harvemmin pitävät? Ison kuvan luoma motivaatio ei kannattele sinua pysyvästi. Se mikä sinua motivoi tänään, ei välttämättä tee niin huomenna. Mikäli todella haluat saavuttaa tavoitteesi, kysy siis itseltäsi, mikä sinua motivoi tänään? Mistä inspiroidut juuri nyt? Mikä on seuraava konkreettinen askeleesi, jonka ottaminen vie sinut lähemmäksi unelmaasi?

Mieletön mieli

Kun opimme sallimaan meille mahdottomiltakin tuntuvat haaveet, päästämme ne ajatuksiimme ja pidämme ne siellä kirkastaen säännöllisesti motivaatiomme lähdettä, alkavat unelmamme toteutua juuri sopivalla tavalla juuri sopivaan aikaan.

Minkälaisesta ensi vuodesta sinä haaveilet? Näitä ja muita itsetuntemukseen liittyviä asioita työstämme Ihana minä –kursseillani tammikuussa Akaassa ja Tampereella. Ilmoittaudu mukaan ja tee itse unelmistasi totta.

 

Tekstin on kirjoittanut Brita Salminen, ruuhkavuosiaan ja unelmaansa todeksi elävä työelämän kehittäjä sekä mieliguru, joka työskentelee yrityksessään Britailor sekä toimii Sitomon yhteistyökumppanivalmentajana.

JOULUNA PERILLÄ

Postiluukusta tulvii erilaisia lehtiä, jotka juhlistavat hehkuvia koteja trendikkäissä pastelliväreissä. Sitä, kuinka joulusta loihditaan juhlista kaunein ja vielä, kuinka se vietetään lihomatta.

Kaikki tämä on aivan ihanaa, jos siitä tykkää. Joulusta terävimmän kärjen taas vie, jos tahtomattaan alkaa uskoa, että oman kodin pitäisi näyttää joltakin tietyltä tai taivaallisia herkkuja syödessään pohtii, kuinka kuluttaa ylimääräiset joulukalorit.

Kello löi jo viisi, lapset herätkää!

Jos jouluvalmistelu lipsahtaa suorittamisen puolelle, katoaa siitä helposti ilo. Ilottomuuskin on tunne siinä missä muutkin tunteet, ja kun sen antaa vain olla, menee sekin ohi omia aikojaan. Kuulostaa helpommalta kuin onkaan, sillä useimmat meistä luonnollisesti joko taistelevat, väistelevät tai pakenevat epämiellyttäviä tunteita viimeiseen saakka.

Pakenemisen ja väistelyn sijaan voi kokeilla kääntymistä kohti. Kun tunteen tunnistaa, nimeää ja vain seuraa sen kulkua, se ikään kuin menettää otteensa meistä ja saamme siihen tarvittavaa terveellistä ja helpottavaa etäisyyttä. Minkä muun voisit tänä jouluna vain antaa olla?

On äiti laittanut kystä kyllä

Tekemistä jouluna piisaa ihan juuri niin paljon, kuin itse valitset. Mielen tekemisen tilassa tekeminen alkaa hyvin huomaamatta ja on automaattista, emmekä pohdi sitä sen enempää. Ajatukset vaeltavat siinä, mitä olisi pitänyt tehdä ja mitä vielä tulee tehdä. Mieli vaeltaa menneessä ja tulevassa.

Tekevä mieli auttaa meitä saavuttamaan tavoitteitamme ja samaan aikaan sen luonne saattaa olla hyvinkin tyly. Koska ainoa ulospääsy on tehtävän valmiiksi saaminen, suoritat joko niin kauan, että tehtävä on valmis tai olet vain aivan liian väsynyt jatkaaksesi.

Tekevän mielen tila on onneksi vain yksi lukuisista mielen tiloista. Voit opetella itse tietoisesti vaihtamaan mielentilaasi ja valita sinua paremmin palvelevan. Pysähdy kuuntelemaan itseäsi ja tarpeitasi. Tämä on sinun joulusi. Ota rennosti ja hengitä.

Tällä kirkkotiellä aina olla vois

Kuuntele lumen narskuntaa askeltesi alla, miltä näyttävät puiden huurteiset oksat ja minkä muotoisissa asetelmissa tähdet taivaalla ovat. Katsele eri värisävyjä jouluruokalautasellasi ja huomaa niiden tuoksut. Seuraa kynttilän luomia valoja ja varjoja. Entä miltä suklaapala tuntuu sormiesi välissä ja miten sen maku muuttuu joka puraisulla?

Heittäydy tarkoituksella olemisen tilaan ja ala aistimaan joulun tuntua ympärilläsi kaikilla aisteillasi. Aisti joulu ja tunne elämä!

Sydämessä pienessäkin asuu joulun taika

Anna sinun joulusi olla juuri sellainen kuin se on. Anna kaiken olla sellaista kuin se tällä kertaa on.  Tyydy itseesi juuri sellaisena kuin olet huolimatta siitä, oletko valinnut viettää joulusi pyjamassa vai juhla-asussasi. Pääasia, että sinä olet onnellinen ja joulusi on sinun näköisesi.

Mikäli joudut joustamaan omasta joulustasi perheen kompromissiratkaisuun, joka ei ehkä ole mieleisesi, ota käyttöösi hyväksyvä asenne. Hyväksyntä tuo mukanaan jo pyyteetöntä ystävällisyyttä sekä hyväntahtoisuutta. Siis täydellistä joulumieltä. Lahjana antamasi ystävällisyys varmasti huomataan ja palkitaan seuraavalla kertaa vastapalveluksella.

Pysähdy siis sinäkin, nyt on juhlan aika

Kulunut vuosi on ollut pitkä ja tuonut mukaan monenlaista. Joulu on oivaa aikaa pysähtymiselle ja kiitollisuuden kokemiselle. Kiitollisuus lähtee pienistä asioista, kun vain huomaamme ne. Voit esimerkiksi katsoa käsiäsi ja palauttaa mieleesi, kuinka ne ovat palvelleet sinua ja muita kuluneen vuoden aikana. Miten paljon hyvää ne ovatkaan saaneet aikaan.

Pysähdy joulun äärelle. Vaikka et saisikaan kaikkia suunnittelemiasi askareita ja valmisteluita valmiiksi, joulu muiden asioiden tavoin tulee ja menee siitä huolimatta. Anna tekemisen olla, olet jo perillä. Kaikki on valmista sellaisenaan ja joulu on täällä. Tärkeintä on rakkaus ja yhdessäolo.

Maassa rauha, myös ihmisille

Kiitos kuluneesta vuodesta yhteistyökumppaneilleni ja asiakkailleni. Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2017 kaikille!

A MOM'S GOTTA DO WHAT A MOM'S GOTTA DO

Nyt on vain vähän rankkaa tenttien kanssa. Hankitaan lapsia sitten, kun minulla on vakituinen työ ja oma asunto. Kun tämä vaihe vain helpottaa ja sitten kun Nennan itkuisuus loppuu. Ja kun tämä pikkulapsivaihe on ohi voi ehkä harkita. Lähdetään lomalle sitten, kun on vakaampi taloustilanne ja niin… Sitten ainakin, kun olen eläkkeellä.

Tekevän mielesi viesti on, että sinä et ole perillä. Koskaan.

Olemme kaikissa elämänvaiheissamme valmiita lykkäämään onnellisuuttamme. Valitettavan usein vasta itsemme tai läheisen ihmisen sairastuminen pysäyttää meidät. Suvussamme elää lähes legendaarisena tosielämän tarina menestyneestä liikemiehestä, joka sairastuttuaan muuttui aivan toiseksi ihmiseksi. Hauskaksi, rennoksi ja ennen kaikkea, hän alkoi elämään isolla E:llä!

Miten kouluttaisit koiranpentua?

Mielen luonnetta on verrattu moniin eri eläimiin, mutta lempivertaukseni on mielikuva koiranpennusta järsitty tiskiharjanvarsi suussaan. Koiranpentu nuuskii uteliaana sinne tänne, leikkisästi yhä uudelleen säntäillen ympäriinsä, tuhojaankin tehden ollen välillä ilkikurinen ja tuoden mukanaan asioita, joihin emme haluaisi törmätä. Ja se lopettaa vain nukkuessaan, jos silloinkaan.

Auttaako huutaminen? Kasvaako koirasta hyvää yksilöä, jos retuutat sitä ympäriinsä sen tehdessä väärin? No ei. Sama pätee lasten kasvatukseen. Tarvitaan kärsivällisyyttä, toistoa ja yhä uudelleen kärsivällisyyttä ja toistoa. Ymmärrystä ja anteeksiantoa. Rauhallista, lempeää ja selkeää, mutta määrätietoista otetta. Näin toimimalla kasvatat selväpäisen lapsen ja koiranpennun sekä kesytät kurittoman mielesi.

Tähän väliin jotain julkaisukelvotonta

Ruuhkavuosia itsekin elävänä voin kertoa, että hermojani koetellaan useammin kuin vain kerran päivässä. Milloin mistäkin. Perheemme temperamenttierot asettavat yhteiselämällemme jatkuvia haasteita. Omasta tunnemyrskystä käsin sitä voisi joka kerta reagoida miten sattuu ja tehdä pahaakin jälkeä ympärilleen.

Sittemmin tietoisuustaitojeni kartuttua olen oppinut tunnistamaan omiani ja lasten tunteita, ehkäpä jopa puolison, ja yhteiselostamme on tullut sujuvampaa. Sensitiiviset vanhemmat kasvattavat sensitiivisiä lapsia. Sensitiivisyydellä tarkoitamme kykyämme ymmärtää lapsen käyttäytymisen takana olevaa mielentilaa. Myötätuntoinen suhtautuminen toisen asemaan asettuminen helpottaa myös vuorovaikutusta että itse toimintaa.

This is nuts

Tekevän mieleni moodilla voin loogis-järkevänä ihmisenä yrittää ratkaista ongelmiani pääni puhki, josta seuraa vain huonompi olo. Hengittämällä pääsen kuitenkin kiinni olevan mieleni tilaan ja selviän uraäidin ja lapsiperheen arjesta huomattavasti helpommin.

Voi kuulostaa hassulta, että stressaavassa tilanteessa hengittelen ja hiljaa mielessäni juttelen mantelitumakkeelleni, mutta se toimii.  Ja se mikä toimii, sitä pitää tehdä lisää! Kerron sille, että sen ei tarvitse reagoida juuri nyt, kukaan ei ole kuolemassa, vaikka tilanne ei minua miellytäkään.

Sisäiselle oravalle sanon, että se voi jatkaa pähkinän syöntiään.  Tämä menetelmä, jota sisäiseksi puheeksikin kutsutaan, ohittaa aivojen automaatiot. Totta puhuakseni mieluummin kyllä makaisin tilanteiden sijaan auringossa palmun alla. But a mom’s gotta do what a mom’s gotta do.

Top secret! Nyt paljastetaan vanhemmuuden selviytymiskaava.

Tyyntä myrskyn edellä. Vain tämä on varmaa, koska elämä heittelee meille erilaisia tilanteita ikään kuin testatakseen meitä. Vanhemman on kuitenkin pystyttävä olemaan aikuinen, eikä taantua uhmaikäisen tasolle omassa käytöksessään. Helpommin sanottu kuin tehty.

Hengitä, pysähdy, hyväksy tilanne ja toimi sitten viisaasti valitsemallasi tavalla. Kyllä, me voimme valita!

Kun harjoitamme tietoisuustaitoja venytämme ikään kuin sitä tilaa, joka jää ärsykkeen ja reagointimme väliin.  Kaikki uhmaikäisten vanhemmat tietävät, että tämä on valtavasti vaadittu sellaiselta asialta kuin tahto. Vaaditaan pitkäjänteistä ja kärsivällistä harjoittamista, kuten huippu-urheilijoilta, kun treenaamme aivojemme uusia hermoratoja. Huippusuorituksessa tunnistamme ärsykkeen, tunnereaktiomme ja toimintayllykkeen ennen itse reagointia. Ja se on ruusukimpun ja suklaalevyn paikka, kun jo huomaat reagoivasi vanhan kaavan mukaan, mutta huomaat sen!

Urheilijan huippusuoritus on ihailtavaa katsottavaa kaikessa keveydessään ja vaivattomuudessaan. Tuon suorituksen takana on kuitenkin lukematon määrä treeniä ja työtunteja sekä jokainen kilpailun osanottaja on lähtenyt treenaamaan omalta lähtötasoltaan.

Mindfulness oikotie onneen?

Ei ole. Olemme typeryksiä vain luullessamme, että onnellisuuteemme olisi oikotie. Mikään  itsetutkiskelu ei estä meitä toimimasta käytännön tasolla ja puuttumasta epäkohtiin.  Se miten puutumme on ratkaiseva tekijä.  Silmiä ei saa eikä pidä sulkea ongelmilta, mutta suhtautumis- sekä reagointitapoja on erilaisia. Rakentavia ja ei niin rakentavia. Mikä parasta, jos voisimme johtaa muutosta ja tuoda esiin epäkohtia kaikessa viisaudessamme.

Mindfulness ei ehkä ole kaikkien juttu, mutta yhä useammalle se on keino lisätä itsetuntemustaan ja alkaa elää elämäänsä onnellisena tässä ja nyt. Uran ja perheen yhdistäminen ei ole mutkatonta, sillä usein ruuhkavuosina sitä tajuaa vasta kyseisen sanan todellisen merkityksen.

Pysähtymisen tarve on ajassamme ilmeinen. Kukaan ei luvannut sen olevan helppoa, mutta tässä ja nyt se on, sinun elämäsi ja kenties lastesi lapsuus. Mitä tapahtuisi, jos kokeilisit läsnäoloa?

 

Tilaa tämä RSS-syöte